Чувашки кръстосан шев бродерия. Майсторски клас

Благодаря ви, Чувашия, моята къща!
И името ви и езикът ви са свети на сърцето.
Дъб и хмел, труда,
И песните и бродерията са богати.
Живейте в моделите на древната сила на конеца,
Обвързва народите в съдбата си, -
Ще живеете в мен, моята Русия,
Докато Чувашия живее във вас. (Лидия Кубашина)
Родината ми е Чувашия.

Регионът на Чуваш се нарича "ръба на сто хиляди песни, сто хиляди бродерии". От древни времена чувашките са украсявали дрехи и ежедневни предмети (покривки, салфетки и т.н.) бродерия. Бродерията служи не само като орнамент на дрехи, но и като предпазване от зли духове. Материалът за бродиране бе бяло платно (коноп, ленено). За моята работа също подготвих бельо.

Изкуството на бродерия момичетата започват да преподават от 6-7-годишна възраст. Всяко момиче си подготвяше зестра, която включваше дрехи за всеки случай: за ежедневието и за сватбите, религиозните и трудовите празници. Един от основните критерии за умение беше точното изпълнение на шевовете от задната страна на продукта: не можете да оставите нодулите и края на конеца.

Чувашки кръстосан бод

Чувашки кръстосан бод - майсторски клас

Всеки от нас има някои любими дейности, които помагат да се отървете от проблемите и да се отпуснете. Аз не съм имал такава страст от дълго време, докато не си купих първия си комплект за бродиране! Как се отървах от бродерия. В уроците по езика на чувашката Вероника Николаевна много разказа за това чуваш бродерия. Тя сама е бродирана. Оказа се шик картини, буквално произведения на изкуството. Но по някаква причина ми се струваше, че е много трудно и не можах.

Но един ден в магазина дойде комплект с бродерия. Реших да си купя нещо много лесно за начало, така че имах комплект с пеперуда. Аз го бродирах същата вечер и процесът ме натовари, че на следващия ден бях в магазина и купих огромна схема. Но не успях да го бродирам за дълго време. Тогава отидох при учителя и тя ми показа техниката на кръстосване. И се разболях от него, беше бродерия на Чуваш.

Чувашки кръстосан бод

Чувашки кръстосан бод

Чувашки кръстосан бод

Чувашки кръстосан бод

Бродерията е един от основните типове чувашки фолклорни декоративни изкуства. модерен чуваш бродерия, неговата орнаментация, техниката, цветовият мащаб са генетично свързани с художествената култура на чувашския народ в миналото. За да започнете работата, имате нужда от платно, конец и желание. Готова работа може да бъде дадена на близките и близките.

Чувашки кръстосан бод

Чувашки кръстосан шев бродерия. снимка

Чувашки кръстосан бод

Автор: Сазонова Анджелина Владимировна, 05.04.2004 г., ученик от 4-ти клас на училището "Красноячетская" в квартал "Краснохетела", република Чувашка република

Ръководител: Arkhipova Вероника Николаевна, преподавател по чувашката езика и литература на Krasnoyachetskaya SOSH Krasnochetaisky област на чувашката република

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 51 = 52