Značilnosti izvajanja pouka z invalidnimi otroki

Pozdravljam vaš članek: Značilnosti izvajanja pouka z invalidnimi otroki. Ta članek bo zanimiv učiteljem, ki se ukvarjajo z otroki s posebnimi potrebami.

Posebnost dela z invalidnimi otroki je, da so sredstva, oblike vzgoje in vzgoje takih otrok odvisni od vrste nenormalnega razvoja, stopnje in narave kršitev različnih funkcij, starostnih priložnosti, pa tudi od individualnih sposobnosti otrok. Niso vsi otroci s posebnimi potrebami na šoli. Krog njihovega sporočila je zožen in zaprt. In samo učitelji dodatnega izobraževanja lahko uresničijo svoje potencialne priložnosti.

Pri delu z invalidnimi otroki se uporabljajo različne oblike zaposlitve:

  • Posameznik (doma ali v hiši otroške ustvarjalnosti).
  • Skupina (od 3 do 7 oseb).
  • Razredi v skupinah skupaj z zdravimi otroki.

Posamezno delo z vsemi je ena od posebnosti zaposlovanja invalidnih otrok. V času učiteljskega usposabljanja je treba upoštevati raven interesov, nagnjenosti tega ali tega otroka, njegove sposobnosti. Natančneje, za vsakega otroka, ob upoštevanju njegove bolezni, je treba razviti prilagojen program.

Posebnost razreda je fleksibilnost, občutljivost na napake. Struktura, metodologija, celo vsebina lekcij se lahko razlikujejo glede na:

  • zdravstveno stanje otroka;
  • njegovo razpoloženje;
  • nepredvidene družinske situacije.

V času razredi z invalidnimi otroki morajo biti izpolnjeni naslednji pogoji:

  • v nasprotju z zdravimi otroci, tempo učenja upočasnila;
  • optimalno vključevanje otrok v praktično delo;
  • zanašanje na najbolj razvite pozitivne lastnosti otroka;
  • razlikovanje pri upravljanju dejavnosti otrok in odpravljanje njihovih dejanj.

"Izvor sposobnosti in talente otrok - na konicah svojih prstov," - napisal VA. Sukhomlinsky. Ni naključje, da se tretjina vseh študentov v domu ustvarjalnosti otrok s posebnimi potrebami ukvarja z umetnostjo in obrtjo. To pomaga razvijati ročne motorične spretnosti, razširiti obzorje, poglabljati razumevanje umetnosti, uči jih, da uživajo. Razmislite o značilnostih poučevanja otrok s posebnimi potrebami.

Značilnosti izvajanja pouka z invalidnimi otroki

Pred začetkom dela otrok izbere delo, ki mu je najbolj všeč. Skupaj z učiteljem predstavljajo, kako izgledajo izdelki, kako se lahko uporabljajo v vsakdanjem življenju. Nato naredite nekaj skic, izberite najbolj uspešne in šele po tem začnite delati. V začetku je potrebno ogreti in ogreti prste otrok, saj mnogi otroci ne delujejo dobro, neprestano trepetanje prstov.

Priprava na usposabljanje o predlaganem algoritmu in pisanje povzetka načrta nedvomno prispeva k uspehu seje, njegovi učinkovitosti in uspešnosti. Vsak sestanek med otrokom in učiteljem je nekakšna življenjska lekcija, lekcija prijaznosti.

Spoznanja z invalidnimi otroki za razliko od razredov z navadnimi otroki so bolj socializirani, imajo veliko odstopanj, povezanih z življenjem, okoljem, družbo. Učitelj, ki dela s takšnimi otroki, mora biti občutljiv na vse dogodke, ki skrbijo za otroka in družino. Učenje otrok, učitelj sam nauči od njih volje, sočutje, ponovno premisliti o svojih življenjskih položajih.

Če učitelj v procesu vzgoje in vzgoje uporablja učinkovite pedagoške in korektivne metode, se kršitve v veliki meri nadomestijo. Najpomembneje pa je, da stopnja svobode otroka v odnosu do okoliškega sveta narašča, njegov optimizem, zaupanje v svoje sile raste, njegova prilagoditev v družbi poteka.

Avtor: Grizovskikh Elena Alekseevna, učiteljica dodatnega izobraževanja občinskega proračunskega zavoda za dodatno izobraževanje hiše otroške ustvarjalnosti Tagilstroevskega okrožja (MBU DO TDDT), Nizhny Tagil.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (No ratings yet)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

7 + 3 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: